Qi Gong

"Qi" is het Chinese woord voor levensenergie. Hier in het Westen zal men het eerder hebben over de "bio-electriciteit " van het lichaam.

"Gong" staat voor het resultaat dat je bekomt, na oefening en volharding.

 

Qi Gong bevordert de passage van energie doorheen de meridianen. De energiestroom wordt geactiveerd door een correct gebruik van je lichaam in elke houding en beweging. Dat wil zeggen dat je in de eerste plaats principes van de Alexandertechniek, Pilates en Feldenkrais integreert in elke houding en beweging. Kernspieren en bewegingsspieren werken mooi samen waardoor een bewegingsketen ontstaat. Hierdoor is er verbinding van myofascia en ontstaat een totaalbeweging van je hele lichaam. Je oefent met gerichte aandacht en waar je aandacht gaat komt de energie.

Qi Gong bewegingen worden langzaam uitgevoerd, op het ritme van de ademhaling. Ze zijn eenvoudig en kunnen overal worden uitgevoerd. Aan elke beweging werkt het hele lichaam mee, waardoor de energie- en bloedciculatie volop geactiveerd worden. Je wordt je meer bewust van je eigen lichaam en je wordt je lichaam gewaar aan de buiten- en de binnenkant. Je richt je aandacht ook naar de ruimte waarin je beweegt.

Er is een constante wisselwerking tussen lichaam, bewustzijn en ademhaling. Wanneer je een evenwicht tussen deze drie vindt, kan de energie beter doorheen je lichaam stromen.

 

Qi Gong is "een vak apart"

Deze sport kan je perfect afzonderlijk beoefenen. Maar doe je Taichi, dan combineer je dit best met Qi Gong, om je lichaam te versterken en te trainen. In elke Tai Ji Quan les besteden we daarom minstens een halfuur aan Qi Gong.

Er zijn vele Qi Gong setjes zoals bvb :

  • - Ba Duan Jin
  • - Yi Jin Jing
  • - Liu Zi Jue
  • - de Vijf Dieren Qi Gong
  • - Energetische Qi Gong